Onderhoud

  Onderhoud van de gaskachel

  Gaskachels staan erom bekend dat ze weinig onderhoud vragen. Dat is ook zo. Maar dat betekent niet dat u helemaal niets hoeft te doen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt houdt uw kachel mooi... én veilig.

  Een van de meest gestelde vragen bij haardenfabrikanten is: hoe maak ik de glasplaat van mijn gaskachel schoon? Hoewel er kleine verschillen zijn afhankelijk van type, merk en model van uw haard, is de algemene werkwijze als volgt.

  Schoonmaken van de glasplaat in 10 stappen

  Met het oog op uw veiligheid gebruikt u hierbij het best werkhandschoenen.

  1. Draai de schroeven waarmee de glasplaat is vastgezet, los.
  2. Haal de glasplaat voorzichtig los van de basis.
  3. Leg de plaat op een klaargelegd stuk karton of handdoek. Zo voorkomt u beschadigingen.
  4. Neem de glasplaat af met een zachte, droge doek.
  5. Smeer de plaat in met een geschikt reinigingsmiddel (bijvoorbeeld keramischekookplaatreiniger, HG kachelruitjesreiniger of Brasso-koperpoets).
  6. Laat het geheel 5 minuten drogen. Er vormt zich een poederachtige, grijze aanslag.
  7. Neem de plaat af met tissues van een keukenrol.
  8. Wrijf tot slot met een zachte doek de glasplaat schoon.
  9. Plaats de glasplaat voorzichtig terug in de basis. Let daarbij op voor- en achterkant: een eventuele merknaam moet niet in spiegelbeeld komen te staan.
  10. Draai de schroeven weer aan.

  Is de glasplaat extreem vies, dan herhaalt u stap 5 tot en met 8 enkele malen. Doorgaans volstaat het om eenmaal per stookseizoen de glasplaat te reinigen. Bij een nieuwe kachel is het verstandig de plaat na 10 tot 15 keer stoken alvast een keer schoon te maken. Dan is het roet nog niet vastgekoekt.

  Wat u verder zelf kunt doen

  Haard & Onderhoud 01Behalve het reinigen van de glasplaat, kunt u ook een zwart geworden houtstammetje, kei of kiezel zelf schoonmaken. Dit doet u met een kwastje. Gebruik hierbij nooit water: door vocht ontstaan lelijke plekken die er niet meer afgaan. Zorg dat u stammetjes of steentjes ongeveer op dezelfde wijze teruglegt. Op geen enkele manier mag de ontsteking belemmerd worden. Met een stofzuiger haalt u eventueel stof uit het toestel weg. Doe dit wel voorzichtig: veel kachels zijn gemaakt met verf die heel kwetsbaar is. Hebt u een haard met afstandsbediening, dan is ook het vervangen van de batterijen (ze gaan gemiddeld anderhalf tot twee jaar mee) een klusje dat u gerust zelf kunt doen.

  Jaarlijkse onderhoudsbeurt

  Misschien hebt u de neiging om ook de rest van het kachelonderhoud zelf te doen, maar dat laat u beter aan de vakman over. Die kunt u het best eens per jaar uw kachel laten nakijken. Wat doet zo iemand als hij bij u langskomt?

  De onderhoudsmonteur maakt de glasplaat zuiver en ontdoet het toestel van stof. Hij controleert het thermokoppel, de ontsteking en de waakvlamleiding. Na enkele malen opstarten, weten zijn geoefende oog en oor of de ontsteking en verbranding lopen zoals het hoort. Aan de toestand van het rookkanaal ziet de monteur hoe de algemene conditie van de haard of kachel is. In het kader van de veiligheid controleert hij of er houtstammetjes of stenen verschoven zijn waardoor de ontsteking bemoeilijkt wordt.

  Kosten

  Aan de jaarlijkse onderhoudsbeurt van een kachel heeft een daarin gespecialiseerd vakman zo’n 30 tot 45 minuten werk. Reken daarbij de voorrijkosten en u bent gemiddeld zo’n 70 euro kwijt. Natuurlijk kan de prijs hoger uitvallen wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud of als de monteur onderdelen moet vervangen.

  Schoorsteenbrand en verzekering

  Gaskachels hebben een heel zuivere verbranding. Het rookkanaal raakt dan ook nauwelijks vervuild. Zolang de conditie van uw toestel in orde is, is vegen van schoorsteen of rookkanaal dan ook niet nodig (met uitzondering van sommige oude kachels). Wel is regelmatig onderhoud belangrijk, ook voor de verzekering. Een goede onderhoudsmonteur controleert tijdens de jaarlijkse beurt dus ook het rookkanaal. Wilt u weten wat een schoorsteenbrand in uw geval voor financiële consequenties heeft, check dan de polisvoorwaarden van uw verzekeraar.

  Tips

  Tot slot enkele nuttige tips op een rijtje:

  • Vraag bij aanschaf van een gashaard of -kachel uw dealer om goede uitleg over het onderhoud ervan.
  • Lees de gebruiksaanwijziging van het toestel zorgvuldig door en volg de gegeven instructies op.
  • Kom zo min mogelijk aan brander en waakvlam. Laat alles wat met gas of ontsteking te maken heeft - voor uw eigen veiligheid - aan de vakman over.

   

  Bron: www.mijnhaard.nl